Ohjausnäkymän sivupalkki

WordPressiin kirjautuneena löytyy vasemmalta sivupalkiksi kutsuttu valikko, josta löytyy sivuston hallintaan tarvittavat valinnat. Kuvassa erilaisia valikoita, riippuen asennetuista lisäosista. Oikealla perusvalikko, ilman lisäosia.

Erilaisten teemojen, lisäosien tai rajoituksien takia sivupalkin tarjoamat valinnat saattavat vaihdella

Sivupalkin yleisimmät osiot

Ohjausnäkymä/Dashboard

– Sisäänkirjautuneen ensimmäinen näkymä, jossa kootusti tärkeimmät tiedot sivustosta. Huom. tämä kohta saattaa näyttää, että saatavilla on päivityksiä, päivittäminen kannattaa kuitenkin jättää Web-veistämön hoidettavaksi.

Artikkelit/Articles

– Täältä pääsee muokkaamaan artikkeli-tyyppistä sisältöä kuten bloggauksia, uutisia jne.
– Myös uusien kategorioiden ja avainsanojen (tags) lisääminen onnistuu täältä.

Lisätietoa artikkelien luomisesta ja muokkaamisesta kohdassa “Artikkelin luominen

Media

Pystyt tarkastelemaan kuvia lista- tai ruutunäkymässä.

– Sivuston mediakirjasto löytyy täältä. Voit tarkastella ja poistaa kuvia, sekä hallinnoida esimerkiksi kuvien ALT-tageja.
– Kun klikkaat kuvaa mediakirjastossa näet: Milloin kuva on lisätty, mikä on kuvan tiedostokoko, mikä on kuvan pikselikoko, mikä on kuvan tiedostonimi, missä kuva sijaitsee (URL), kuvan otsikko, kuvateksti (otsikko ja kuvateksti ei välttämättä ole käytössä), kuvan vaihtoehtoinen teksti (ns. alt-tag, tämä kertoo hakukoneelle, mitä kuvassa on).
– Mikäli haluatte sivulle videon, lisätkää se YouTube-tilillenne, kopioikaa upotuskoodi ja liittäkää upotuskoodi halutulle sivulle/artikkeliin. Videoiden suuren tiedostokoon ja kaistan käytön takia emme suosittele lisäämään niitä mediagalleriaan.

Sivut/Pages

– Täältä voi hallinnoida/lisätä pääsivuja

Kommentit/Comments

– Mikäli sivustollanne on kommentointi käytössä, täältä voit hallinnoida kommentteja

Ulkoasu/Appearance

Ulkoasu-valikon alta löytyy muutama sivuston ylläpidon kannalta tärkeä ominaisuus:

– Teemat/Themes: Asennettu teema löytyy täältä. Tätä ei tule vaihtaa
– Mukauta/Customize: Täältä voit vaihtaa esimerkiksi kirjanmerkissä näkyvää logoa kohdasta sivuston identiteetti –> Sivuston kuvake, voit myös lisätä omaa CSS-koodia kohdasta Oma CSS, tämä kuitenkin saattaa aiheuttaa hämmennystä Web-veistämöllä, sillä tässä tehdyt muutokset eivät näy versionhallinnassamme. Suosittelemme, että toimitatte halutun CSS-muutoksen suoraan meille, niin lisäämme sen suoraan teemaan ja pysymme kärryillä sivuston rakenteesta paremmin.
– Vimpaimet/Widgets: Tärkeimpänä vimpaimista löytyy sivuston alatunnisteen, eli footerin muokkaus
– Valikot: Täältä voi muokata mitä sivuston valikoissa näkyy, usein tärkeimpänä päävalikko

Lisäosat/Plugins

Täältä löytyy WordPressiin tarpeenne mukaan asennetut lisäosat. Lisäosia ei kannata omin käsin ruveta päivittelemään, sillä päivitys saattaa rikkoa sivuston

Käyttäjät/Users

Käyttäjät-kohdasta voitte hallinnoida sivustonne käyttäjiä.
Käyttäjiä luodessa kannattaa määritellä riittävän vahva salasana. Salasanan tulisi koostua ainakin 11 merkistä, eikä sen tulisi olla yksi sana. Asiaa kannattaa lähestyä sanaleikin muodossa: MuruPuru32guruX on esimerkki hyvästä salasanasta, se koostuu rimmaavista sanoista, jonka takia se on helppo muistaa, suolana vielä pari numeroa ja X.
Käyttäjälle ei kannata antaa enempää valtuuksia, kuin mitä käyttäjä tarvitsee, tällöin mahdollisen käyttäjätilin hakkeroinnin seurauksena vahingot pysyvät vähäisempänä. Käyttäjärooleista lisää WordPressin sivulla “Roles and Capabilities

Työkalut/Tools

– Tietojen tuominen ja vieminen, tällä ominaisuudella voit ladata sivustosi artikkelit, sivut jne XML-muotoon siirtoa varten
– Henkilötietojen vieminen/poistaminen, GDPR mukana tullut ominaisuus, jolla voidaan reagoida hyvin käyttäjiä koskevien tietojen poistamiseen, sekä käyttäjälle lähettämiseen
– Uudelleenohjaus/Redirection, mikäli asennettu teille, täältä voit hallinnoida uudelleenohjauksia.
Kuvitellaan, että julkaisit artikkelin osoitteella https://sivu.fi/blog/artikkeli1 mutta artikkeli pitikin siirtää osoitteeseen https://sivu.fi/blog/artikkeli2 ja kerkesit jakamaan artikkelin vanhalla/huonolla osoitteella somessa. Täältä voit säätää niin, että osoitteeseen https://sivu.fi/blog/artikkeli1 saapuva kävijä ohjataankin osoitteeseen https://sivu.fi/blog/artikkeli2

Asetukset/Settings

Yleinen/General:
– Sivuston otsikko, joka näkyy esimerkiksi selaimen välilehdessä
– Sivuston kuvaus
– Aikavyöhyke, mikäli sivustonne palvelee suomalaisia, kannattaa tähän valita aikavyöhykkeeksi “Helsinki”, tämä ottaa huomioon talvi- ja kesäajan.
– Päivämäärän ja kellonajan näyttämismuoto

Kirjoittaminen/Writing
– Ei yleensä tarpeellinen, voi valita artikkeleiden oletuskategorian, ei suositella muokkaamaan mahdollisten räätälöintien takia

Lukeminen/Reading
 Ei yleensä tarpeellinen, voi valita esimerkiksi etusivun. Ei suositella muokkaamaan mahdollisten räätälöintien takia

Keskustelu/Discussion
– Mikäli sivustollanne on käytössä kommentointi, täältä voit määritellä kommentointiin liittyviä asetuksia, kuten kommenttien hyväksyminen

Media
– Kuvien oletuskokojen säätäminen

Osoiterakenne/Permalinks
– Kuinka sivusto säätää osoiterakenteen. Ei suositella muokkaamaan mahdollisten räätälöintien takia

Kategoria